W terminie 25-27.11.2016 odbędzie się "Weekend z muzyką hiszpańską". Jedną z atrakcji tego pakietu jest koncert w rytmach muzyki hiszpańskiej zespołu Que Passa, który wystąpi u nas w duecie w sobotni wieczór w Lawendowym Zdroju.
Dlaczego proponujemy koncert muzyki hiszpańskiej w Lawendowym Zdroju?
Twórcy Lawendowego Zdroju upodobali sobie eklektyzm, fuzję różnorodnych klimatów z całego świata, co odzwierciedla się w aranżacji wnętrz, ale również w naszej kuchni, która prowadzona jest w kierunkach prawidłowego stylu życia, oraz odżywiania zgodnie z porami roku, klimatem, w którym żyjemy oraz rytmem otaczającej nas natury.
Chcemy, aby nasz kameralny pensjonat zaskakiwał, ale również został w pamięci wszystkich odwiedzających nas gości, stąd też pomysł na weekendy z muzyką, która pochodzi z różnych stron świata. Postanowiliśmy zacząć od muzyki prosto z gorącej Hiszpanii.
Kilka słów o zespole.
Que Passa powstał w 1997 r. z inicjatywy Jarosława Dzienia: lidera, gitarzysty i kompozytora większości utworów.
Zespół prezentuje mieszankę muzyczną zakorzenioną w tradycji flamenco, world music, jazz, latin, tango.... naznaczonej indywidualnością każdego z muzyków. Swój styl określają jako FLAMENCO FUSION.
Wirtuozerią i pasją porywają słuchaczy, a perfekcja wykonania i bogactwo rytmów nadaje ich kompozycjom niepowtarzalny, witalny charakter, czyniąc styl zespołu rozpoznawalnym i unikatowym. Na repertuar Que passa składają się głównie autorskie kompozycje Jarka, lecz dzięki znakomitemu warsztatowi muzycznemu, zespół na koncertach z powodzeniem wykonuje również utwory mistrzów tj: J. McLaughlin , Aldi Meola, Ch.Corea, E.Gismonti, G. Nunez, A. Piazzola, Acoustic Alchemy... Muzycy QP wspólpracują z artystami tj: G.Turnau, Golec uOrkiestra, Megitza, Hard Times, H.Mlynkowa, P. Mąciwoda, B. Maseli, K. Badach, J. Królik i in.
Grupa koncertuje zarówno w Polsce jak i w Europie.
W linkach poniżej prezentujemy niezwykłą twórczość zespołu.
Więcej o Hiszpanii
Czy wiecie że:
Muzyka hiszpańska
Muzyka hiszpańska nie stanowi jednego stylu. Jest mieszanką różnych stylów, kształtujących się przez wiele stuleci od śpiewu liturgicznego (w średniowieczu), przez przez popularną hiszpańską operę zw. zarzuela, aż po tondillę i sainete.
Obecnie najpopularniejszym gatunkiem muzycznym całej Hiszpanii jest reggaeton (połączenie rege, hip-hopu i rapu) i tacy wykonawcy jak Juan Magan, Pitbull czy Romeo Santos.
Jednak z uwagi na Naszą ofertę, nie omieszkamy wspomnieć o wielkim talencie wszech czasów i ikonie gitary hiszpańskiej – Paco de Lucia. Paco był wyjątkowym artystą, na swój sukces pracował sam, grając muzykę płynącą prosto z jego serca Tworzył w stylu flamenco, był także kompozytorem i producentem. Był także wiodącym zwolennikiem stylu zwanego „nowe flamenco”, a w swej twórczości krzyżował różne gatunki muzyczne, jak muzyka klasyczna, jazz.
W 2010 roku otrzymał tytuł doktora Honoris Causa przezBerklee College of Music w Bostonie.
Mówiono, że Luca i gitara byli jak bliźniacy – palce muzyka, zwinnie płynęły po gryfie, tak, że spod jego dłoni wychodziły niezwykłe dźwięki.
I tę oto pasję i zapalczywość możecie Państwo zobaczyć u zespołu Que Passa, który u nas wystąpi.
Aby zarezerwować kliknij tutaj
Przeczytaj także
Jadłospis letni
2017-06-30 Lato to pora roku, którą większość z nas postrzega jako cudowny czas, wakacyjnych wypraw nad morze i w góry, wypadów na działkę, spacerów do lasu, spotkań rodzinnych i towarzyskich. To pora ciepła i gorąca, długich dni. Przyrody pełnej nasyconych kolorów. Wyśmienitych dojrzałych warzyw i owoców, które są z natury zasadotwórcze i przez to wpływają bardzo korzystnie na nasze ciało, co przekłada się tez na nasze dusze, które pragną miłości, radości i pełnego szczęścia. Lato to czas wakacyjnych miłości i uniesień. Koniec czerwca i lipiec to w przyrodzie kolory bieli, jasnej zieleni i żółci. Czas spożywania białych bulw kopru włoskiego i baldachów czarnego bzu, dojrzałej jasnozielonej kalarepy, kapusty, małosolnych ogórków, młodych warzyw korzeniowych: selera i pietruszki, które tylko o tej porze roku pozbawione są swojej naturalnej ostrości. Małej, młodej marchewki bardzo słodkiej, lekko pomarańczowej. Wszystkie potrawy gotowane w lipcu są lekkie z zapachem świeżości i ulotności. Kiedy lato zbliża się do sierpnia i całą mocą czerpie ciepło ze słońca, świat staje się pełen nasycenia, widzimy to w kolorach łąki, pola i ogrodu. Warzywa są czerwone, mocno żółte lub ciemno zielone. To czas na spożywanie warzyw i owoców prosto z pola. Sierpniowe pomidory, papryki, kabaczki i cukinie mają jedyny niepowtarzalny zapach i smak, cudownie słodki, nasycony i wypełniony gorącem słońca. Te warzyw i owce, tak dojrzałe i smaczne powodują, że z przyjemnością jemy ich dużo na surowo. Gotowanie zaś potraw jest krótkie i przez to bardzo przyjemne. Lato to czas wypoczynku i regeneracji sił, a zdrowe i smaczne posiłki wspierają cały ten proces. czytaj więcej...Przykładowe jadłospisy wiosenne
2016-11-16 Wiosna to nowy początek, narodziny, szybki wzrost, rozwój. To pora roku, w której chce nam się „wstawać wraz ze słońcem”. Spędzać coraz więcej czasu na świeżym powietrzu, spacerować, biegać i podziwiać budzącą się do życia przyrodę. Wiosenne kwiaty wybijające się ze śniegu i młode delikatne, zielone rośliny radują nasze oczy i duszę. Dzięki temu zmniejsza się nam apetyt. W tym czasie jemy mniej lub pościmy, aby oczyścić ciało z tłuszczów i ciężkiego pożywienia zimowego. Dieta wiosenna, czyli sposób żywienia jest najlżejszy w stosunku do jedzenia stosowanego w czasie innych pór roku. Pożywienie przygotowywane wiosną jest prostsze. W diecie można stosować większą ilość pokarmów surowych i skiełkowanych. Surowe pożywienie powoduje odnowę i odkwaszenie organizmu. Wspaniale smakują młode buraczki, marchewki, ziemniaki i kapusta, która tylko wiosną jest cudownie delikatna i słodka. Dobrze jest gotować pokarmy krótko lub lekko obsmażać w wysokiej temperaturze. Dobrze sprawdza się też gotowanie na parze lub krótkie duszenie. Korzystnie jest stosować zioła i przyprawy o smaku ostrym: takich jak bazylia, fenkuł, majeranek, rozmaryn, koper. Wiosną dobrze jest zastąpić zioła suszone świeżymi. czytaj więcej...Zdrowe kupowanie
2016-10-03 Każdy rodzic z niecierpliwością czeka na kolejne etapu rozwoju swojej pociechy. Pragniemy aby jak najszybciej zaczęło siadać, chodzić, mówić oraz kontrolowało oddawanie moczu czy świadomie wypróżniało. Używamy różnych od nagrody po kary, aby tylko pozbyć się pieluch, jednak nieświadomi rodzice w ten sposób poprawiają sobie samopoczucie ale jednocześnie wyrządzają dziecku krzywdę. Należy wiedzieć i pamiętać o naszej fizjologicznej budowie i działaniu organizmu oraz o różnicach pomiędzy osoba dorosłą a rozwijającym się dzieckiem. czytaj więcej...