Rozpocząłeś proces rezerwacji. Anuluj rezerwację Dokończ rezerwację
Twoje super oferty

Cel pobytu

Wybierz cel pobytu
Wybrano podkategorie: 0
Tylko NOCLEG, bez zabiegów medycznych ?

Turnusy, pakiety wraz z noclegiem

Pakiety weekendowe

  • Wszystkie pakiety
  • Pakiety SPA & Wellness
  • Pakiety okazjonalne
  • Profilaktyczno lecznicze

TURNUSY OKOŁO 7 DNIOWE

  • Wszystkie 7 dniowe
  • Sanatoryjne
  • Profilaktyczne
  • Specjalistyczne

TURNUSY OKOŁO 14 DNIOWE

  • Wszystkie około 14 dniowe
  • Sanatoryjne
  • Profilaktyczne
  • Specjalistyczne

TURNUSY OKOŁO 21 DNIOWE

  • Wszystkie około 21 dniowe
  • Sanatoryjne
  • Profilaktyczne
  • Specjalistyczne

Polecamy

Przyjazd

21 poniedziałek sierpień 2017
Elastyczne daty:
- 0 dni +

Wyjazd

22 wtorek sierpień 2017
Kobiety - 0 +
Mężczyźni - 0 +
Dodaj lub edytuj opcje
Wybranych filtrów: 0
Osoby towarzyszące - 0 + ?
  • Dostawka ?
  • Super oferty ?
  • Oferty last minute ?
  • Oferty first minute ?
  • Oferty "Nie czekaj na weekend" ?
0-2 lat - 0 +
2-12 lat - 0 +

Kuchnia tradycyjna - specjały regionu

Potrawy Buska Zdroju i okolic

Ziemia Świętokrzyska to rejon bogaty nie tylko w zabytki architektury, czy obfite złoża naturalnych wód siarkowych, ale i smaczne, regionalne smakołyki. Warto poznać bliżej kulinarne dziedzictwo Buska Zdroju i okolic. W jadłospisie mieszkańców regionu świętokrzyskiego podstawę stanowią dania mączne, kasze oraz potrawy ziemniaczane i kapustne. Potrawy mięsne gościły na tutejszych stołach tylko od święta, dlatego kuchnia świętokrzyska to idealna alternatywa dla wegetarian.

Proste i syte dania

Charakterystycznym i najbardziej popularnym specjałem jest tzw. zalewajka świętokrzyska, szerzej znana w Polsce jako wielkanocny żurek. Jest to bardzo prosta w wykonaniu i pożywna zupa na bazie naturalnego zakwasu, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, jajka i kiełbasy lub boczku. Innym sycącym daniem o oryginalnej nazwie jest parzybroda. Jest to jednogarnkowe danie podawane na gorąco z biała kapustą i ziemniakami w roli głównej oraz zasmażką z boczku. Z kolei tajemniczo brzmiący zmiocarz to nic innego jak pasztet z ziemniaków., który dopełnia tradycyjny obiad w świętokrzyskiej wsi.

Kuchnia w Lawendowym Zdroju

W regionalnej kuchni drzemie wiele unikalnych aromatów i smaków, które mogą Państwo zakosztować również w naszej restauracji w Lawendowym Zdroju. Potrawy, jakie przygotowujemy dla kuracjuszy, jak i gości z zewnątrz bazują na naturalnych składnikach, które pozyskujemy od lokalnych dostawców.

"… dla rozwoju Województwa Świętokrzyskiego…"

Projekt „Centrum holistycznej turystyki medycznej” współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007-2013 i budżet państwa