Cel pobytu

Pobyt z zabiegami medycznymi
Wybrano podkategorie: 16
?
Wybieram nocleg + usługi Turnusy, pakiety, pobyty weekendowe wraz z noclegiem
Wybieram tylko nocleg Bez dodatkowych zabiegów medycznych ?

Pakiety weekendowe

  • Wszystkie pakiety
  • Pakiety SPA & Wellness
  • Pakiety okazjonalne
  • Profilaktyczno lecznicze

TURNUSY OK. 7 DNIOWE

  • Wszystkie 7 dniowe
  • Sanatoryjne
  • Profilaktyczne
  • Specjalistyczne

TURNUSY OK. 14 DNIOWE

  • Wszystkie ok. 14 dniowe
  • Sanatoryjne
  • Profilaktyczne
  • Specjalistyczne

TURNUSY OK. 21 DNIOWE

  • Wszystkie ok. 21 dniowe
  • Sanatoryjne
  • Profilaktyczne
  • Specjalistyczne

Przyjazd

13 środa grudzień 2017
Elastyczne daty:
- 0 dni +

Wyjazd

14 czwartek grudzień 2017

Elastyczne daty (+/- 5 dni)

Kobiety - 0 +
Mężczyźni - 0 +
Dodaj lub edytuj opcje
Wybranych filtrów: 0
Osoby towarzyszące - 0 + ?
  • Dostawka ?
  • Super oferty ?
  • Oferty last minute ?
  • Oferty first minute ?
  • Oferty "Nie czekaj na weekend" ?
0-2 lat - 0 +
2-12 lat - 0 +



Jadłospis letni

Lato to pora roku, którą większość z nas postrzega jako cudowny czas, wakacyjnych wypraw nad morze i w góry, wypadów na działkę, spacerów do lasu, spotkań rodzinnych i towarzyskich. To pora ciepła i gorąca, długich dni. Przyrody pełnej nasyconych kolorów. Wyśmienitych dojrzałych warzyw i owoców, które są z natury zasadotwórcze i przez to wpływają bardzo korzystnie na nasze ciało, co przekłada się tez na nasze dusze, które pragną miłości, radości i pełnego szczęścia. Lato to czas wakacyjnych miłości i uniesień. Koniec czerwca i lipiec to w przyrodzie kolory bieli, jasnej zieleni i żółci. Czas spożywania białych bulw kopru włoskiego i baldachów czarnego bzu, dojrzałej jasnozielonej kalarepy, kapusty, małosolnych ogórków, młodych warzyw korzeniowych: selera i pietruszki, które tylko o tej porze roku pozbawione są swojej naturalnej ostrości. Małej, młodej marchewki bardzo słodkiej, lekko pomarańczowej. Wszystkie potrawy gotowane w lipcu są lekkie z zapachem świeżości i ulotności. Kiedy lato zbliża się do sierpnia i całą mocą czerpie ciepło ze słońca, świat staje się pełen nasycenia, widzimy to w kolorach łąki, pola i ogrodu. Warzywa są czerwone, mocno żółte lub ciemno zielone. To czas na spożywanie warzyw i owoców prosto z pola. Sierpniowe pomidory, papryki, kabaczki i cukinie mają jedyny niepowtarzalny zapach i smak, cudownie słodki, nasycony i wypełniony gorącem słońca. Te warzyw i owce, tak dojrzałe i smaczne powodują, że z przyjemnością jemy ich dużo na surowo. Gotowanie zaś potraw jest krótkie i przez to bardzo przyjemne. Lato to czas wypoczynku i regeneracji sił, a zdrowe i smaczne posiłki wspierają cały ten proces.

BUFET Z NAPOJAMI GORĄCYMI DO KAŻDEGO POSIŁKU

Kawa z ekspresu przelewowego Idea Cafe

Kawa gotowana w/g 5ciu przemian z rozgrzewającymi przyprawami kardamonem, cynamonem i imbirem

Mleko krowie i roślinne

Herbata czarna, zielona, owocowa, mięta i inne ….

Cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, cytryna

Woda mineralna

Sok jabłkowy tłoczony, naturalnie mętny


I

ŚNIADANIE

Zupa śniadaniowa z kaszy jaglanej z kurkumą z malinami i chia

Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko

Półmisek serów ze Strzałkowa, a do tego żurawina z kawałkami jabłka

Pieczona pierś indyka z kiełkami lucerny

Jogurt naturalny

Pasta cytrynowa z zielonym groszkiem

Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszka, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew

Półmisek z owocami

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe

Masło


OBIAD

Krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami migdałów

Podudzia indyka marynowane w soku z limonki, soku z pomarańczy i sosie sojowym z zielonym groszkiem cukrowym

Młode ziemniaki gotowane z koprem

Marchewki i bób gotowany z tymiankiem

Zielone sałaty z pomidorkami koktajlowymi, kiełkami lucerny, zielonymi oliwkami i sokiem z cytryny i oliwy z oliwek

Sałatka z zielonych ogórków z czerwoną cebulą i octem jabłkowym

Sernik lawendowy z płatkami lawendy

KOLACJA

Curry z młodych ziemniaków, kalafiora i pomidorów ze świeżą kolendrą

Sola duszona z warzywami i sosem pomidorowym

Rolada z kaczki faszerowana cielęciną i orzechami pistacji

Sos tatarski

Sałatka z rukoli, kolorowych pomidorków cherry, młodej marchewki, sera goudy, szynki parmeńskiej, soku z cytryny i oliwy z oliwek

Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki małosolne rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew

Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe

Masło


II

ŚNIADANIE

Napój jabłkowo- marchewkowy z mlekiem jaglanym i listkami mięty

Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko

Półmisek serów ze Strzałkowa a to tego żurawina z kawałkami jabłka

Półmisek serów ekologicznych i kozi ser

Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki

Jogurt naturalny

Humus z pieczoną papryką

Biały ser z Chmielnika z rzodkiewką i szczypiorem

Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew

Półmisek z owocami

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe

Masło

OBIAD

Letni biały barszczyk z młodymi ziemniakami, duszoną cebulką i kurkami z koprem

Kotlety z młodych buraków z kuminem, ostrą papryką i sosem jogurtowym z miętą

Ziemniaki pieczone ze świeżym rozmarynem

Pomidory faszerowane ryżem

Sałata masłowa z pieczoną cukinią, kiełkami rzodkiewki i lekkim sosem ziołowym

Tarta cytrynowa z malinami


KOLACJA

Hiszpańskie gazpacho

Pasztet mięsny i żurawina z kawałkami jabłka

Kulki mięsne w panierce sezamowej na rukoli

Placuszki gryczane i powidła truskawkowe

Cukinie faszerowane ryżem, papryką, cebulą i pomidorami

Sałatka z arbuzem, fetą i czarnymi oliwkami

Bagietka z bazyliowym pesto, mini mozzarellką, pomidorem i świeżą bazylią

Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe

Masło


III

ŚNIADANIE

Komosa ryżowa gotowana z kokosowymi wiórkami i musem bananowo- borówkowym

Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko

Półmisek serów ze Strzałkowa a to tego żurawina z kawałkami jabłka

Półmisek serów ekologicznych i kozi ser

Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki

Jogurt naturalny

Pieczona pierś indyka z kiełkami słonecznika

Tapenanda – pasta rukoli i czarnych oliwek

Twarożek ze szczypiorem i olejem lnianym

Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, ogórki małosolne, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew

Półmisek z owocami

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe

Masło

OBIAD

Krem pomidorowy z bazylią i limonką

Pstrąg pieczony z ziołami i masłem szałwiowym

Puree ziemniaczane z batatami

Kolorowe warzywa duszone w mleku kokosowym

Kolorowe sałaty z ziarnami dyni, kiełkami brokuła i olejem dyniowym z octem balsamicznym

Ciasto agrestowe z pianką

KOLACJA

Pierogi z jagodami i sosem jogurtowym z miętą

Rolada z kurczaka z zielonymi ziołami

Chrzan z jabłkiem

Polędwiczki wieprzowe z cielęciną w porach

Remulade z selera

Sałatka z kalarepy z młodą cebulką, ćwiartkami jajek i młodym szpinakiem

Pasztet z bakłażana

Sałatka z młodych ziemniaków z kiełkami rzodkiewki, słonecznikiem i olejem lnianym

Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew

Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe


Przeczytaj także

Przykładowe jadłospisy wiosenne

2016-11-16 Wiosna to nowy początek, narodziny, szybki wzrost, rozwój. To pora roku, w której chce nam się „wstawać wraz ze słońcem”. Spędzać coraz więcej czasu na świeżym powietrzu, spacerować, biegać i podziwiać budzącą się do życia przyrodę. Wiosenne kwiaty wybijające się ze śniegu i młode delikatne, zielone rośliny radują nasze oczy i duszę. Dzięki temu zmniejsza się nam apetyt. W tym czasie jemy mniej lub pościmy, aby oczyścić ciało z tłuszczów i ciężkiego pożywienia zimowego. Dieta wiosenna, czyli sposób żywienia jest najlżejszy w stosunku do jedzenia stosowanego w czasie innych pór roku. Pożywienie przygotowywane wiosną jest prostsze. W diecie można stosować większą ilość pokarmów surowych i skiełkowanych. Surowe pożywienie powoduje odnowę i odkwaszenie organizmu. Wspaniale smakują młode buraczki, marchewki, ziemniaki i kapusta, która tylko wiosną jest cudownie delikatna i słodka. Dobrze jest gotować pokarmy krótko lub lekko obsmażać w wysokiej temperaturze. Dobrze sprawdza się też gotowanie na parze lub krótkie duszenie. Korzystnie jest stosować zioła i przyprawy o smaku ostrym: takich jak bazylia, fenkuł, majeranek, rozmaryn, koper. Wiosną dobrze jest zastąpić zioła suszone świeżymi. czytaj więcej...

WEEKEND Z CZERWONYM WINEM I MUZYKĄ HISZPAŃSKĄ

2016-10-28 W terminie 25-27.11.2016 odbędzie się "Weekend z muzyką hiszpańską". Jedną z atrakcji tego pakietu jest koncert w rytmach muzyki hiszpańskiej zespołu Que Passa, który wystąpi u nas w duecie w sobotni wieczór w Lawendowym Zdroju. czytaj więcej...

Zdrowe kupowanie

2016-10-03 Każdy rodzic z niecierpliwością czeka na kolejne etapu rozwoju swojej pociechy. Pragniemy aby jak najszybciej zaczęło siadać, chodzić, mówić oraz kontrolowało oddawanie moczu czy świadomie wypróżniało. Używamy różnych od nagrody po kary, aby tylko pozbyć się pieluch, jednak nieświadomi rodzice w ten sposób poprawiają sobie samopoczucie ale jednocześnie wyrządzają dziecku krzywdę. Należy wiedzieć i pamiętać o naszej fizjologicznej budowie i działaniu organizmu oraz o różnicach pomiędzy osoba dorosłą a rozwijającym się dzieckiem. czytaj więcej...

Kontakt

48 41 241 22 10
48 530 138 148
info@lawendowyzdroj.pl
ul. Korczyńska 25
Busko Zdrój - Zbludowice
Polska

Zamów rozmowę

Porozmawiaj z recepcją on-line
Jesteśmy dostępni dla Ciebie
codziennie przez 24 godziny!

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami!

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu informacyjnego, dzięki któremu żadna nasza nowość w ofercie oraz promocja Cię nie ominie.
Lawendowy Zdrój to nowo powstały pensjonat medyczny, który zapadnie w pamięć wielu kuracjuszom ze względu na unikalnie zaprojektowane tematyczne wnętrza. Specjalizujemy się w holistycznym podejściu do leczenia. Oferujemy zabiegi z wykorzystaniem kąpieli siarkowych oraz metody leczenie z zakresu Holistycznej Medycyny Manualnej. Dysponujemy rozbudowaną strefą SPA & Wellness z kompleksem saun, jacuzzi, grotą solną oraz restauracją, która serwuje zdrowe i smaczne dania mięsne i wegetariańskie. Zapraszamy do Lawendowego Zdroju na turnusy sanatoryjne, specjalistyczne turnusy lecznicze, warsztaty jogi, psychoterapię indywidualna i grupową, a także relaksacyjne weekendy. Jednym słowem wszystko dla ciała, umysłu i duszy. Z troski o urodę i ciało, w Lawendowym Zdroju powstało kompleksowe centrum SPA & Wellness. Oferujemy lecznicze i relaksacyjne masaże, zabiegi pielęgnacyjne na twarz i ciało. W tym miejscu nasi goście w atmosferze spokoju i relaksu mogą również skorzystać z jacuzzi, kompleksu saun oraz groty solnej.

Rekomendowani Partnerzy Sanatorium i Hotelu **** Lawendowy Zdrój