JADŁOSPIS WIOSENNY
BUFET Z NAPOJAMI GORĄCYMI DO KAŻDEGO POSIŁKU
Kawa z ekspresu przelewowego Idea Cafe
Kawa gotowana w/g 5ciu przemian z rozgrzewającymi przyprawami kardamonem, cynamonem i imbirem
Mleko krowie i roślinne
Herbata czarna, zielona, owocowa, mięta i inne ….
Cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, cytryna
Woda mineralna
Sok jabłkowy tłoczony, naturalnie mętny
I
ŚNIADANIE
Zupa śniadaniowa z kaszy jaglanej z kurkumą, cynamonem, imbirem i owocami
Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko
Półmisek serów ze Strzałkowa, a do tego żurawina z kawałkami jabłka
Pieczona pierś indyka z kiełkami lucerny
Jogurt naturalny
Pasta z ziaren słonecznika z kiełkami rzodkiewki
Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszka, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew
Półmisek z owocami
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe
Masło
OBIAD
Krem szparagowy z prażonymi płatkami migdałów
Pierś kurczaka w sosie bazyliowym
Młode ziemniaki gotowane z koprem
Kasza pęczak z zieloną soczewicą i klarowanym masłem
Wiosenne zielone sałaty z rzodkiewkami, kiełkami lucerny, ziarnem słonecznika i zielonym
sosem winegret
Sałatka z młodej kapusty z koprem i zieloną pietruszką z sosem majonezowo- jogurtowym
Tarta z truskawkami
KOLACJA
Quinoa duszona z brokułem, cukinią, czosnkiem, prażonym sezamem i olejem kokosowym
Sola marynowana w occie z białego wina z krewetkami tygrysimi
Sałatka z pieczonego kopru włoskiego z czarnymi oliwkami
Rolada z perliczki z wędzonym boczkiem i majerankiem i chrzan z jabłkiem Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew
Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe
Masło
II
ŚNIADANIE
Gotowane płatki orkiszowe z migdałami, mlekiem ryżowym i borówkami amerykańskimi
Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko
Półmisek serów ze Strzałkowa a to tego żurawina z kawałkami jabłka
Półmisek serów ekologicznych i kozi ser
Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki
Jogurt naturalny
Tuńczyk z jajkiem, szalotką, zieloną pietruszką
Biały ser z Chmielnika z rzodkiewką i szczypiorem
Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew
Półmisek z owocami
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe
Masło
OBIAD
Zupa wiosenna z kalarepą, marchewką i ziemniakami z koprem
Burgery owsiane z orzechami włoskimi, pieczarkami i pesto z liści rzodkiewki
Ziemniaki pieczone ze świeżym rozmarynem
Młoda marchewka z miętą, zieloną pietruszką, migdałami i kurkumą z pieprzem
Sałata masłowa z mniszkiem lekarskim, kiełkami lucerny i lekkim sosem ziołowym
Sorbet malinowy z awokado
KOLACJA
Krem z młodych listków pokrzywy z kostkami sera pleśniowego
Naleśniki orkiszowe i twarożek z nerkowców z malinami
Vitello tonnato- cielęcina z sosem tuńczykowym, limonką i kaparami
Cukinie faszerowane kozim serem z rodzynkami i orzechami pinii
Bagietka z masłem rukolowym, szynką parmeńską i marynowaną pieczarką w balsamico
Młode listki szpinaku z pestkami granatu, orzechami pinii i sosem winegret
Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe
Masło
III
ŚNIADANIE
Komosa ryżowa z pesto z zielonej pietruszki i humusem z papryki
Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko
Półmisek serów ze Strzałkowa a to tego żurawina z kawałkami jabłka
Półmisek serów ekologicznych i kozi ser
Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki
Jogurt naturalny
Pieczona pierś indyka z kiełkami słonecznika
Humus z kalafiora
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorem
Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew
Półmisek z owocami
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe
Masło
OBIAD
Zupa z botwinki z ziemniakami i koprem
Dorsz pieczony w marynacie z ziołami, oliwą, cytryną z brokułami i mini pomidorkami
Puree ziemniaczano- pietruszkowe
Pieczarki faszerowane szpinakiem z parmezanem
Sałatka ze szparagów z zieloną pietruszką, cytryną i olejem z winogron
Sernik z polewą czekoladową i listkami mięty
KOLACJA
Pierogi z truskawkami i sosem jogurtowym z miętą
Pierś indyka gotowana w białym winie z brokułami w galarecie Remulade z selera
Delikatny pasztet mięsny z królika i sos tatarski
Sałatka z młodych ziemniaków z kiełkami rzodkiewki, słonecznikiem i olejem lnianym
Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew
Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe
Masło
Przeczytaj także
Jadłospis letni
2017-06-30 Lato to pora roku, którą większość z nas postrzega jako cudowny czas, wakacyjnych wypraw nad morze i w góry, wypadów na działkę, spacerów do lasu, spotkań rodzinnych i towarzyskich. To pora ciepła i gorąca, długich dni. Przyrody pełnej nasyconych kolorów. Wyśmienitych dojrzałych warzyw i owoców, które są z natury zasadotwórcze i przez to wpływają bardzo korzystnie na nasze ciało, co przekłada się tez na nasze dusze, które pragną miłości, radości i pełnego szczęścia. Lato to czas wakacyjnych miłości i uniesień. Koniec czerwca i lipiec to w przyrodzie kolory bieli, jasnej zieleni i żółci. Czas spożywania białych bulw kopru włoskiego i baldachów czarnego bzu, dojrzałej jasnozielonej kalarepy, kapusty, małosolnych ogórków, młodych warzyw korzeniowych: selera i pietruszki, które tylko o tej porze roku pozbawione są swojej naturalnej ostrości. Małej, młodej marchewki bardzo słodkiej, lekko pomarańczowej. Wszystkie potrawy gotowane w lipcu są lekkie z zapachem świeżości i ulotności. Kiedy lato zbliża się do sierpnia i całą mocą czerpie ciepło ze słońca, świat staje się pełen nasycenia, widzimy to w kolorach łąki, pola i ogrodu. Warzywa są czerwone, mocno żółte lub ciemno zielone. To czas na spożywanie warzyw i owoców prosto z pola. Sierpniowe pomidory, papryki, kabaczki i cukinie mają jedyny niepowtarzalny zapach i smak, cudownie słodki, nasycony i wypełniony gorącem słońca. Te warzyw i owce, tak dojrzałe i smaczne powodują, że z przyjemnością jemy ich dużo na surowo. Gotowanie zaś potraw jest krótkie i przez to bardzo przyjemne. Lato to czas wypoczynku i regeneracji sił, a zdrowe i smaczne posiłki wspierają cały ten proces. czytaj więcej...WEEKEND Z CZERWONYM WINEM I MUZYKĄ HISZPAŃSKĄ
2016-10-28 W terminie 25-27.11.2016 odbędzie się "Weekend z muzyką hiszpańską". Jedną z atrakcji tego pakietu jest koncert w rytmach muzyki hiszpańskiej zespołu Que Passa, który wystąpi u nas w duecie w sobotni wieczór w Lawendowym Zdroju. czytaj więcej...Zdrowe kupowanie
2016-10-03 Każdy rodzic z niecierpliwością czeka na kolejne etapu rozwoju swojej pociechy. Pragniemy aby jak najszybciej zaczęło siadać, chodzić, mówić oraz kontrolowało oddawanie moczu czy świadomie wypróżniało. Używamy różnych od nagrody po kary, aby tylko pozbyć się pieluch, jednak nieświadomi rodzice w ten sposób poprawiają sobie samopoczucie ale jednocześnie wyrządzają dziecku krzywdę. Należy wiedzieć i pamiętać o naszej fizjologicznej budowie i działaniu organizmu oraz o różnicach pomiędzy osoba dorosłą a rozwijającym się dzieckiem. czytaj więcej...