Cel pobytu

Pobyt z zabiegami medycznymi
Wybrano podkategorie: 16
?
Wybieram nocleg + usługi Turnusy, pakiety, pobyty weekendowe wraz z noclegiem
Wybieram tylko nocleg Bez dodatkowych zabiegów medycznych ?

Pakiety weekendowe

  • Wszystkie pakiety
  • Pakiety SPA & Wellness
  • Pakiety okazjonalne
  • Profilaktyczno lecznicze

TURNUSY OK. 7 DNIOWE

  • Wszystkie 7 dniowe
  • Sanatoryjne
  • Profilaktyczne
  • Specjalistyczne

TURNUSY OK. 14 DNIOWE

  • Wszystkie ok. 14 dniowe
  • Sanatoryjne
  • Profilaktyczne
  • Specjalistyczne

TURNUSY OK. 21 DNIOWE

  • Wszystkie ok. 21 dniowe
  • Sanatoryjne
  • Profilaktyczne
  • Specjalistyczne

Przyjazd

20 poniedziałek marzec 2023
Elastyczne daty:
- 0 dni +

Wyjazd

21 wtorek marzec 2023

Elastyczne daty (+/- 5 dni)

Kobiety - 0 +
Mężczyźni - 0 +
Dodaj lub edytuj opcje
Wybranych filtrów: 0
Osoby towarzyszące - 0 + ?
  • Dostawka ?
  • Super oferty ?
  • Oferty last minute ?
  • Oferty first minute ?
  • Oferty "Nie czekaj na weekend" ?
0-2 lat - 0 +
2-12 lat - 0 +



Przykładowe jadłospisy wiosenne

Wiosna to nowy początek, narodziny, szybki wzrost, rozwój. To pora roku, w której chce nam się „wstawać wraz ze słońcem”. Spędzać coraz więcej czasu na świeżym powietrzu, spacerować, biegać i podziwiać budzącą się do życia przyrodę. Wiosenne kwiaty wybijające się ze śniegu i młode delikatne, zielone rośliny radują nasze oczy i duszę. Dzięki temu zmniejsza się nam apetyt. W tym czasie jemy mniej lub pościmy, aby oczyścić ciało z tłuszczów i ciężkiego pożywienia zimowego. Dieta wiosenna, czyli sposób żywienia jest najlżejszy w stosunku do jedzenia stosowanego w czasie innych pór roku. Pożywienie przygotowywane wiosną jest prostsze. W diecie można stosować większą ilość pokarmów surowych i skiełkowanych. Surowe pożywienie powoduje odnowę i odkwaszenie organizmu. Wspaniale smakują młode buraczki, marchewki, ziemniaki i kapusta, która tylko wiosną jest cudownie delikatna i słodka. Dobrze jest gotować pokarmy krótko lub lekko obsmażać w wysokiej temperaturze. Dobrze sprawdza się też gotowanie na parze lub krótkie duszenie. Korzystnie jest stosować zioła i przyprawy o smaku ostrym: takich jak bazylia, fenkuł, majeranek, rozmaryn, koper. Wiosną dobrze jest zastąpić zioła suszone świeżymi.

JADŁOSPIS WIOSENNY


BUFET Z NAPOJAMI GORĄCYMI DO KAŻDEGO POSIŁKU

Kawa z ekspresu przelewowego Idea Cafe

Kawa gotowana w/g 5ciu przemian z rozgrzewającymi przyprawami kardamonem, cynamonem i imbirem

Mleko krowie i roślinne

Herbata czarna, zielona, owocowa, mięta i inne ….

Cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, cytryna

Woda mineralna

Sok jabłkowy tłoczony, naturalnie mętny


I

ŚNIADANIE

Zupa śniadaniowa z kaszy jaglanej z kurkumą, cynamonem, imbirem i owocami

Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko

Półmisek serów ze Strzałkowa, a do tego żurawina z kawałkami jabłka

Pieczona pierś indyka z kiełkami lucerny

Jogurt naturalny

Pasta z ziaren słonecznika z kiełkami rzodkiewki

Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszka, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew

Półmisek z owocami

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe

Masło

OBIAD

Krem szparagowy z prażonymi płatkami migdałów

Pierś kurczaka w sosie bazyliowym

Młode ziemniaki gotowane z koprem

Kasza pęczak z zieloną soczewicą i klarowanym masłem

Wiosenne zielone sałaty z rzodkiewkami, kiełkami lucerny, ziarnem słonecznika i zielonym

sosem winegret

Sałatka z młodej kapusty z koprem i zieloną pietruszką z sosem majonezowo- jogurtowym

Tarta z truskawkami

KOLACJA

Quinoa duszona z brokułem, cukinią, czosnkiem, prażonym sezamem i olejem kokosowym

Sola marynowana w occie z białego wina z krewetkami tygrysimi

Sałatka z pieczonego kopru włoskiego z czarnymi oliwkami

Rolada z perliczki z wędzonym boczkiem i majerankiem i chrzan z jabłkiem Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew

Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe

Masło


II

ŚNIADANIE

Gotowane płatki orkiszowe z migdałami, mlekiem ryżowym i borówkami amerykańskimi

Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko

Półmisek serów ze Strzałkowa a to tego żurawina z kawałkami jabłka

Półmisek serów ekologicznych i kozi ser

Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki

Jogurt naturalny

Tuńczyk z jajkiem, szalotką, zieloną pietruszką

Biały ser z Chmielnika z rzodkiewką i szczypiorem

Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew

Półmisek z owocami

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe

Masło

OBIAD

Zupa wiosenna z kalarepą, marchewką i ziemniakami z koprem

Burgery owsiane z orzechami włoskimi, pieczarkami i pesto z liści rzodkiewki

Ziemniaki pieczone ze świeżym rozmarynem

Młoda marchewka z miętą, zieloną pietruszką, migdałami i kurkumą z pieprzem

Sałata masłowa z mniszkiem lekarskim, kiełkami lucerny i lekkim sosem ziołowym

Sorbet malinowy z awokado

KOLACJA

Krem z młodych listków pokrzywy z kostkami sera pleśniowego

Naleśniki orkiszowe i twarożek z nerkowców z malinami

Vitello tonnato- cielęcina z sosem tuńczykowym, limonką i kaparami

Cukinie faszerowane kozim serem z rodzynkami i orzechami pinii

Bagietka z masłem rukolowym, szynką parmeńską i marynowaną pieczarką w balsamico

Młode listki szpinaku z pestkami granatu, orzechami pinii i sosem winegret

Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe

Masło


III

ŚNIADANIE

Komosa ryżowa z pesto z zielonej pietruszki i humusem z papryki

Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko

Półmisek serów ze Strzałkowa a to tego żurawina z kawałkami jabłka

Półmisek serów ekologicznych i kozi ser

Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki

Jogurt naturalny

Pieczona pierś indyka z kiełkami słonecznika

Humus z kalafiora

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorem

Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew

Półmisek z owocami

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe

Masło

OBIAD

Zupa z botwinki z ziemniakami i koprem

Dorsz pieczony w marynacie z ziołami, oliwą, cytryną z brokułami i mini pomidorkami

Puree ziemniaczano- pietruszkowe

Pieczarki faszerowane szpinakiem z parmezanem

Sałatka ze szparagów z zieloną pietruszką, cytryną i olejem z winogron

Sernik z polewą czekoladową i listkami mięty

KOLACJA

Pierogi z truskawkami i sosem jogurtowym z miętą

Pierś indyka gotowana w białym winie z brokułami w galarecie Remulade z selera

Delikatny pasztet mięsny z królika i sos tatarski

Sałatka z młodych ziemniaków z kiełkami rzodkiewki, słonecznikiem i olejem lnianym

Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew

Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe

Masło     

Przeczytaj także

Jadłospis letni

2017-06-30 Lato to pora roku, którą większość z nas postrzega jako cudowny czas, wakacyjnych wypraw nad morze i w góry, wypadów na działkę, spacerów do lasu, spotkań rodzinnych i towarzyskich. To pora ciepła i gorąca, długich dni. Przyrody pełnej nasyconych kolorów. Wyśmienitych dojrzałych warzyw i owoców, które są z natury zasadotwórcze i przez to wpływają bardzo korzystnie na nasze ciało, co przekłada się tez na nasze dusze, które pragną miłości, radości i pełnego szczęścia. Lato to czas wakacyjnych miłości i uniesień. Koniec czerwca i lipiec to w przyrodzie kolory bieli, jasnej zieleni i żółci. Czas spożywania białych bulw kopru włoskiego i baldachów czarnego bzu, dojrzałej jasnozielonej kalarepy, kapusty, małosolnych ogórków, młodych warzyw korzeniowych: selera i pietruszki, które tylko o tej porze roku pozbawione są swojej naturalnej ostrości. Małej, młodej marchewki bardzo słodkiej, lekko pomarańczowej. Wszystkie potrawy gotowane w lipcu są lekkie z zapachem świeżości i ulotności. Kiedy lato zbliża się do sierpnia i całą mocą czerpie ciepło ze słońca, świat staje się pełen nasycenia, widzimy to w kolorach łąki, pola i ogrodu. Warzywa są czerwone, mocno żółte lub ciemno zielone. To czas na spożywanie warzyw i owoców prosto z pola. Sierpniowe pomidory, papryki, kabaczki i cukinie mają jedyny niepowtarzalny zapach i smak, cudownie słodki, nasycony i wypełniony gorącem słońca. Te warzyw i owce, tak dojrzałe i smaczne powodują, że z przyjemnością jemy ich dużo na surowo. Gotowanie zaś potraw jest krótkie i przez to bardzo przyjemne. Lato to czas wypoczynku i regeneracji sił, a zdrowe i smaczne posiłki wspierają cały ten proces. czytaj więcej...

WEEKEND Z CZERWONYM WINEM I MUZYKĄ HISZPAŃSKĄ

2016-10-28 W terminie 25-27.11.2016 odbędzie się "Weekend z muzyką hiszpańską". Jedną z atrakcji tego pakietu jest koncert w rytmach muzyki hiszpańskiej zespołu Que Passa, który wystąpi u nas w duecie w sobotni wieczór w Lawendowym Zdroju. czytaj więcej...

Zdrowe kupowanie

2016-10-03 Każdy rodzic z niecierpliwością czeka na kolejne etapu rozwoju swojej pociechy. Pragniemy aby jak najszybciej zaczęło siadać, chodzić, mówić oraz kontrolowało oddawanie moczu czy świadomie wypróżniało. Używamy różnych od nagrody po kary, aby tylko pozbyć się pieluch, jednak nieświadomi rodzice w ten sposób poprawiają sobie samopoczucie ale jednocześnie wyrządzają dziecku krzywdę. Należy wiedzieć i pamiętać o naszej fizjologicznej budowie i działaniu organizmu oraz o różnicach pomiędzy osoba dorosłą a rozwijającym się dzieckiem. czytaj więcej...

Kontakt

48 41 241 22 10
48 530 138 148
info@lawendowyzdroj.pl
ul. Korczyńska 25
Busko Zdrój - Zbludowice
Polska

Zamów rozmowę

Porozmawiaj z recepcją on-line
Jesteśmy dostępni dla Ciebie
codziennie przez 24 godziny!

Newsletter

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami!

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu informacyjnego, dzięki któremu żadna nasza nowość w ofercie oraz promocja Cię nie ominie.
Lawendowy Zdrój to nowo powstały pensjonat medyczny, który zapadnie w pamięć wielu kuracjuszom ze względu na unikalnie zaprojektowane tematyczne wnętrza. Specjalizujemy się w holistycznym podejściu do leczenia. Oferujemy zabiegi z wykorzystaniem kąpieli siarkowych oraz metody leczenie z zakresu Holistycznej Medycyny Manualnej. Dysponujemy rozbudowaną strefą SPA & Wellness z kompleksem saun, jacuzzi, grotą solną oraz restauracją, która serwuje zdrowe i smaczne dania mięsne i wegetariańskie. Zapraszamy do Lawendowego Zdroju na turnusy sanatoryjne, specjalistyczne turnusy lecznicze, warsztaty jogi, psychoterapię indywidualna i grupową, a także relaksacyjne weekendy. Jednym słowem wszystko dla ciała, umysłu i duszy. Z troski o urodę i ciało, w Lawendowym Zdroju powstało kompleksowe centrum SPA & Wellness. Oferujemy lecznicze i relaksacyjne masaże, zabiegi pielęgnacyjne na twarz i ciało. W tym miejscu nasi goście w atmosferze spokoju i relaksu mogą również skorzystać z jacuzzi, kompleksu saun oraz groty solnej.

Rekomendowani Partnerzy Sanatorium i Hotelu **** Lawendowy Zdrój



Projekt "Centrum holistycznej turystyki medycznej" współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2007-2013 i budżet państwa
...dla rozwoju Województwa Świętokrzyskiego...