Ziemia Świętokrzyska to rejon bogaty nie tylko w zabytki architektury, czy obfite złoża naturalnych wód siarkowych, ale i smaczne, regionalne smakołyki. Warto poznać bliżej kulinarne dziedzictwo Buska Zdroju i okolic. W jadłospisie mieszkańców regionu świętokrzyskiego podstawę stanowią dania mączne, kasze oraz potrawy ziemniaczane i kapustne. Potrawy mięsne gościły na tutejszych stołach tylko od święta, dlatego kuchnia świętokrzyska to idealna alternatywa dla wegetarian.
Charakterystycznym i najbardziej popularnym specjałem jest tzw. zalewajka świętokrzyska, szerzej znana w Polsce jako wielkanocny żurek. Jest to bardzo prosta w wykonaniu i pożywna zupa na bazie naturalnego zakwasu, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, jajka i kiełbasy lub boczku. Innym sycącym daniem o oryginalnej nazwie jest parzybroda. Jest to jednogarnkowe danie podawane na gorąco z biała kapustą i ziemniakami w roli głównej oraz zasmażką z boczku. Z kolei tajemniczo brzmiący zmiocarz to nic innego jak pasztet z ziemniaków., który dopełnia tradycyjny obiad w świętokrzyskiej wsi.
W regionalnej kuchni drzemie wiele unikalnych aromatów i smaków, które mogą Państwo zakosztować również w naszej restauracji w Lawendowym Zdroju. Potrawy, jakie przygotowujemy dla kuracjuszy, jak i gości z zewnątrz bazują na naturalnych składnikach, które pozyskujemy od lokalnych dostawców.