Czereśnie

Czereśnie

Czereśnie

CZEREŚNIE -  to sezonowy przysmak lata, pozytywnie wpływający na nasze zdrowie, zajadamy się nim przez cały lipiec w Lawendowym Zdroju. Czereśnia to owoc pestkowy, zwany tez wiśnią ptasią lub dziką lub trześnią. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa cerasum, a to odnosi się do starożytnego regionu Grecji -Kerasous, gdzie były uprawiane w I w. p. n. e. Czereśnie mają wyjątkowy smak i kolor (ciemno- czerwony i żółto-czerwony) te ciemne mają bardziej intensywny smak i więcej antyoksydacyjnych pigmentów takich jak antocyjany. 

Działanie czereśni: 

  • przeciwzapalne
  • ratujące przed rozwojem wielu chorób – rakowi, cukrzycy, schorzeniach kardiologicznych ( źródło potasu, wspierają gospodarkę wodno-elektrolitową)
  • przeciwdziałają zbyt wczesnemu starzeniu się i demencji
  • mają dobry wpływ na układ nerwowy i mięśniowy
  • wpływają na melatoninę – hormon, odpowiadający z dobry  sen
  • mają słodki smak, ale są alkalizujące ( ph7,5-8,00), neutralizują kwas w organizmie
  • pomocne przy dnie moczanowej, która dotyka stawy (może zmniejszać napady dny moczanowej o 35 %)

CZEREŚNIE 

  • podajemy surowe na śniadanie
  • w kompotach z aromatycznym, głębokim smakiem na obiad
  • bogacamy nimi ciasta, torty i desery   

CZY WIECIE, ŻE ...

Ogonki czereśni są tak samo pełne wartości jak same owoce, są doskonałym źródłem witaminy A, B2, C oraz manganu, potasu, miedzi. Zawarte w ogonkach antyoksydanty, szczególnie antocyjaniny mają działanie :

  • przeciwzapalne
  • przeciwnowotworowe
  • ułatwiają wydalanie z organizmu zanieczyszczeń, zmniejszają obrzęki
  • wspierają odchudzanie, przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej  

 

NAPÓJ Z OGONKÓW CZEREŚNI 

1 łyżkę umytych ogonków, moczymy 12 godzin, gotujemy przez 15 minut i zostawiamy do zaparzenia, można też zalać wrzątkiem i parzyć 13 minut, należy pić 2 razy dziennie przed posiłkiem, przez dwa tygodnie.

 

 

 

 

     

← Wróć do Bloga