Czereśnie
CZEREŚNIE - to sezonowy przysmak lata, pozytywnie wpływający na nasze zdrowie, zajadamy się nim przez cały lipiec w Lawendowym Zdroju. Czereśnia to owoc pestkowy, zwany tez wiśnią ptasią lub dziką lub trześnią. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa cerasum, a to odnosi się do starożytnego regionu Grecji -Kerasous, gdzie były uprawiane w I w. p. n. e. Czereśnie mają wyjątkowy smak i kolor (ciemno- czerwony i żółto-czerwony) te ciemne mają bardziej intensywny smak i więcej antyoksydacyjnych pigmentów takich jak antocyjany.
Działanie czereśni:
- przeciwzapalne
- ratujące przed rozwojem wielu chorób – rakowi, cukrzycy, schorzeniach kardiologicznych ( źródło potasu, wspierają gospodarkę wodno-elektrolitową)
- przeciwdziałają zbyt wczesnemu starzeniu się i demencji
- mają dobry wpływ na układ nerwowy i mięśniowy
- wpływają na melatoninę – hormon, odpowiadający z dobry sen
- mają słodki smak, ale są alkalizujące ( ph7,5-8,00), neutralizują kwas w organizmie
- pomocne przy dnie moczanowej, która dotyka stawy (może zmniejszać napady dny moczanowej o 35 %)
CZEREŚNIE
- podajemy surowe na śniadanie
- w kompotach z aromatycznym, głębokim smakiem na obiad
- bogacamy nimi ciasta, torty i desery
CZY WIECIE, ŻE ...
Ogonki czereśni są tak samo pełne wartości jak same owoce, są doskonałym źródłem witaminy A, B2, C oraz manganu, potasu, miedzi. Zawarte w ogonkach antyoksydanty, szczególnie antocyjaniny mają działanie :
- przeciwzapalne
- przeciwnowotworowe
- ułatwiają wydalanie z organizmu zanieczyszczeń, zmniejszają obrzęki
- wspierają odchudzanie, przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej
NAPÓJ Z OGONKÓW CZEREŚNI
1 łyżkę umytych ogonków, moczymy 12 godzin, gotujemy przez 15 minut i zostawiamy do zaparzenia, można też zalać wrzątkiem i parzyć 13 minut, należy pić 2 razy dziennie przed posiłkiem, przez dwa tygodnie.
‘