Wiosna
Wiosna to nowy początek, narodziny, szybki wzrost, rozwój. To pora roku, kiedy chce nam się wstawać wraz ze słońcem. Spędzać coraz więcej czasu na świeżym powietrzu, spacerować, biegać i podziwiać budzącą się do życia przyrodę. Wiosenne kwiaty wybijające się ze śniegu i młode, delikatne, zielone rośliny radują nasze oczy i duszę.
Dzięki temu zmniejsza się nam apetyt. W tym czasie jemy mniej lub pościmy, aby oczyścić ciało. Dieta wiosenna, czyli sposób żywienia jest najlżejszy w stosunku do jedzenia stosowanego w czasie innych pór roku. Pożywienie przygotowywane wiosną jest prostsze. W diecie stosuje się większą ilość pokarmów surowych i skiełkowanych. Surowe pożywienie powoduje, że odnawiamy i odkwaszamy organizm.
Polecamy
Wspaniale smakują młode buraczki, marchewki, ziemniaki oraz kapusta, która tylko wiosną jest cudownie delikatna i słodka. Wiosną podajemy warzywa, które można jeść tylko o tej porze roku i krótko. Są to szparagi, młody szpinak i szczaw. Dobrze jest gotować pokarmy krótko lub lekko obsmażać w wysokiej temperaturze. Dobrze sprawdza się też gotowanie na parze lub krótkie duszenie.
Korzystnie jest stosować zioła i przyprawy o smaku ostrym, takie jak: bazylia, fenkuł, majeranek, rozmaryn, koper. Wiosną dobrze jest zastąpić zioła suszone świeżymi.
Wiosenne produkty
Pokrzywa/ Kalarepa/ Boćwinka
Kalarepa/ Młode sałaty/ Szparagi
Cebula dymka/ Młode marchewki /Młoda kapusta
Koperek/ Młode ziemniaki/ Kwiaty/ Truskawki
ŚNIADANIE
Kasza jaglana z płatkami orkiszowymi, kurkumą, cynamonem, bananami, truskawkami i olejem lnianym (zawiera gluten-alergen)
Jajecznica na maśle (zawiera mleko-alergen) z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko, omlet z warzywami lub inne wariacje z jajkami (jaja ekologiczne), (jajka-alergen)
Półmisek serów ze Strzałkowa (zawiera mleko-alergen), a do tego żurawina z jabłkami
Żółty ser ekologiczny (zawiera mleko-alergen)
Biały ser z rzodkiewką i szczypiorem (zawiera nabiał-alergen)
Jogurt naturalny ekologiczny(zawiera mleko-alergen)
Humus z tahini i białym sezamem (zawiera sezam-alergen)
Pasztet mięsny z kiełkami jarmużu (zawiera jaja, gluten-alergen)
Pasztet wegański z cukinią i czerwoną soczewicą
Pieczona pierś indyka z kiełkami słonecznika
Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki
Czarne, zielone oliwki, feta (zawiera mleko-alergen) sałata rzymska i oliwa z oliwek
Półmisek z warzywami
Półmisek z owocami
Ciasto jogurtowe z truskawkami (zawiera nabiał, jaja, gluten-alergeny)
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni, tosty ziołowo- czosnkowe (zawiera gluten-alergen), chleb gryczany bezglutenowy, również pieczony w Lawendowym Zdroju, masło (zawiera mleko-alergen)
OBIAD
Zupa z młodą wiosenną pokrzywą (zawiera nabiał-alergen)
Piersi kurczaka w sosie bazyliowym z nutką czosnku i cytryny (zawiera nabiał-alergen)
Młode ziemniaki z pachnącym koprem
Ryż brązowy i czerwony
Surówka z marchewki, jabłka i soku z pomarańczy
Kolorowe sałaty z kiełkami rzodkiewki, oliwkami, stokrotkami i sosem winegret (zawiera gorczycę- alergen)
Tartaletki z kremem z białej czekolady z malinami (zawiera jaja, gluten, nabiał- alergeny)
KOLACJA
Curry z młodych ziemniaków, młodej marchewki i kalafiora
Rolada z perliczki z wędzonym boczkiem, czosnkiem i majerankiem
Galaretka z giczki cielęcej z selerem naciowym i marchewką (zawiera seler-alergen)
Chrzan z jabłkiem i śmietaną (zawiera nabiał-alergen)
Pasztet mięsny z kiełkami słonecznika (zawiera gluten, jaja-alergeny)
Carpaccio ze schabu z kaparami
Kawior żydowski wegetariański z orzechami włoskimi (zawiera orzechy włoskie, jaja-alergeny)
Kolorowe sałaty z młoda botwinką, jajkiem, pieczoną cukinią i sosem winegret (zawiera gorczycę-alergen)
Sałatka „Trzy sery” z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym z ziołami prowansalskimi i czosnkiem (zawiera nabiał -alergen)
Półmisek z warzywami
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni (zawiera gluten-alergen), chleb gryczany bezglutenowy, również pieczony w u nas.
POZA PODSTAWOWĄ OFERTĄ NA ŻYCZENIE GOŚCI PRZYGOTOWUJEMY POSIŁKI: WEGETARIAŃSKIE, WEGAŃSKIE, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU
(wszystkie diety i alergie pokarmowe prosimy zgłaszać do Recepcji Głównej, przed przyjazdem, z wyprzedzeniem)