Nasza Kuchnia

Nasza Kuchnia

Kuchnia
Kuchnia
Kuchnia

Kuchnia

Dla Zdrowia

Hipokrates powiedział jedzenie jest lekarstwem, lekarstwo jedzeniem, my zaś dodajemy: aby jedzenie było lekarstwem, powinno być wytworzone z produktów ekologicznych i być smaczne.

A o tym możecie się Państwo przekonać przyjeżdżając do nas na weekend, turnus sanatoryjny lub po prostu wypoczynek.

Z czego przygotowujemy nasze jedzenie?

W Lawendowym Zdroju przywiązujemy ogromną wagę do jakości serwowanego jedzenia:

  • korzystamy z ekologicznych, naturalnych i regionalnych produktów,
  • gotujemy codziennie świeże posiłki pełne wartości odżywczych, zawierające dużo warzyw rodzimych, ale zapomnianych, takich jak: topinambur, pasternak, jarmuż czy skorzonera i tych z dalekich stron, jak słodki ziemniak- batat, daikon czy ukochany przez nas koper włoski (przygotowujemy go na różne sposoby),
  • kasze też królują w naszej kuchni, szczególnie lubimy kaszę jaglaną i gryczaną,
  • fasole zastąpiły kiełbasę (mamy regionalną fasolę korczyńską), codziennie na śniadania i kolacje serwujemy inną pastę ze strączkowych warzyw,
  • sami przyprawiamy, marynujemy i poddajemy obróbce cieplnej mięsa (indyki, kaczki, gęsi, perliczki, jagnięcinę, mięso wołowe i wieprzowe),
  • pieczemy chleb na zakwasie z pełnoziarnistej mąki oraz gryczany (bezglutenowy ),
  • w naszej kuchni powstają potrawy pozbawione chemicznych dodatków, polepszaczy, wypełniaczy oraz sztucznych aromatów,
  • dania doprawiamy całą gamą ziół, tych znanych jak i zapomnianych np. kurdybankiem,
  • korzystamy także z egzotycznych przypraw takich jak: kurkuma, imbir, cudownie aromatyczny kardamon, cynamon i anyż,
  • stosujemy sezonowość, zmieniamy dania zgodnie z mijającymi porami roku,
  • przywiązujemy ogromną wagę do sposobów gotowania: pieczemy, blanszujemy, dusimy, gotujemy używając wysokiej jakości garnków i patelni (bez teflonu i oczywiście nie mamy mikrofalówki!!!), źródłem ciepła jest gaz, dlatego potrawy są pełne energii,
  • serwujemy Gościom soki wyciskane przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej.
Nasza załoga

Nasza załoga

Kto tworzy nasze jedzenie?

Naszą załogę tworzą ludzie wykształceni kulinarnie, świadomi, gotujący z wielką uważnością i miłością do gotowania.
Ważny jest dla nas smak, zdrowie i wygląd na talerzu. Kucharze działają pod kierunkiem Joanny Szczepaniak, łodzianki, która z wykształcenia jest historykiem, a z życia restauratorką. Wyznawczyni holistycznego podejścia do człowieka, medycyny profilaktycznej, TMCH, AJURWEDY, osoba ćwicząca jogę od wielu lat, przywiązująca ogromną wagę do zdrowego stylu życia, odżywiania zgodnego z porami roku, gotowania tylko ze zdrowych, jednoskładnikowych produktów.
Załodze kuchennej pomagają cudownie uśmiechnięte, pomocne i zawsze profesjonale kelnerki.

Godziny pracy restauracji

Na śniadania zapraszamy w godz: 8:00-10:00
Na obiady zapraszamy w godz: 13:00-14:30
Na kolacje zapraszamy w godz: 18:00-19:00

Dania A`la carte serwujemy od godziny 13:00.
Zamówienia przyjmujemy od Niedzieli do Czwartku do 20:00, a w Piątki i Soboty do 21:00.

Dietoterapia
Dietoterapia

Dietoterapia

W zdrowym ciele zdrowy duch

Dietoterapia to naturalna metoda polegająca na zastosowaniu określonej diety w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmowi, redukcji tkanki tłuszczowej, złogów, zmniejszenia lub zniwelowania objawów chorobowych.
Prawidłowa dieta wpływa na wyregulowanie wagi i jędrność ciała, wygląd skóry, dobre samopoczucie i psyche.

Nasza dieta dla zdrowia opiera się m.in. na:

  • równowadze kwasowo-zasadowej,
  • dużej ilości błonnika w potrawach
  • wysokiej gęstości odżywczej produktów (według diety dr Joela Fhurmana).
Nasza dieta

Procentowy udział produktów, które używamy do przygotowania naszych dań to:

- 40-50% - ZBOŻA - pełnowartościowe węglowodany z błonnikiem, białkami, witaminami i minerałami,
- 30-40% - WARZYWA - są zasadotwórcze, prowadzą do przywracania równowagi kwasowo-zasadowej,
- 5 -10% - FASOLE I GROCHY - są źródłem cennego białka, pozbawione cholesterolu z dużą zawartością błonnika,
- 10-15% - JAJA, NABIAŁ, RYBY, MIĘSO - są źródłem białka wysoko odżywczego,
- ORZECHY I NASIONA - dodatek do potraw i sałatek - naturalne źródło skoncentrowanych składników odżywczych,
- OWOCE – są zasadotwórcze, mają dużo błonnika i są słodkie,
- TŁUSZCZE z olejów wysokiej jakości i masła klarowanego - dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omeg3, omega6 i jednonienasyconych oraz witamin A, D, E, K,
- ZIOŁA I PRZYPRAWY - są najlepszymi antyoksydantami, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, poprawiają pracę jelit, rozgrzewają, pomagają pozbyć się wilgoci i śluzu,
- SŁODKOŚCI – miód z pobliskiej pasieki, syrop z agawy, ksylitol, cukier trzcinowy.

Tabela produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych

 

Produkty zasadotwórcze

Produkty kwasotwórcze

  • Proso (kasza jaglana)

  • Pomidory

  • Grzyby - pieczarki, boczniaki i inne

  • Kiełki rzodkiewki, brokuła, słonecznika i inne

  • Owoce suszone bez siarki

  • Migdały

  • Nasiona dyni i słonecznika

  • Żółtka jaj kurzych

  • Sezam

  • Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, buraki, skorzonera, pasternak, seler)

  • Biała rzepa - daikon, rzodkiewka, rzepa

  • Warzywa liściaste (pory, koperek, nać pietruszki jarmuż, szczypiorek, szpinak)

  • Warzywa okrągłe (kapusty, cukinie, kalafior, brokuł, cebula)

  • Soki warzywne (wyciskane na świeżo z wyciskarki wolnoobrotowej)

  • Ziemniaki, bataty, dynie

  • Czosnek 

  • Kiszonki: kapusta, ogórki i inne

  • Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, melony, ananasy, pomarańcze banany, borówki amerykańskie, truskawki, maliny, jeżyny, jagody

  • Produkty sojowe (miso, tempeh, tofu)

  • Sosy sojowe

  • Zioła: tymianek, majeranek, lubczyk, rozmaryn, zioła prowansalskie, kurdybanek, liść laurowy, ziele angielskie

  • Przyprawy: kurkuma, imbir, pieprz, cynamon cejloński, gałka muszkatołowa

  • Herbaty kwiatowe, ziołowe i zielone w tym matcha 

  • Miód pszczeli z pasieki

  • Fasola Jaś z Korczyna

 

 

  • Makarony pełnoziarniste

  • Makarony ryżowo-kukurydziane

  • Ryż brązowy, czerwony, arborrio, basmati, dziki

  • Kasza gryczana niepalona i palona

  • Komosa ryżowa biała, czerwona i czarna

  • Amarantus, kasza jęczmienna

  • Pełnoziarnista mąka pszenna, płaskurka, samopsza, orkiszowa, żytnia

  • Orzechy pinii i nerkowca

  • Orzechy włoskie i laskowe

  • Orzeszki ziemne

  • Jogurt naturalny

  • Twaróg i biały ser

  • Śmietana, masło i mleko pasteryzowane

  • Masło klarowane przygotowywane w naszej kuchni

  • Jaja kurze

  • Sery twarde żółte i kozie

  • Soczewica, groch, ciecierzyca, fasole adzuki i mung

  • Oliwki czarne i zielone

  • Wiórki kokosowe

  • Siemię lniane

  • Brukselka

  • Oliwa z oliwek extra virgin, olej lniany, olej z pestek dyni, olej z ostropestu,

  • Mięso wieprzowe, cielęce, wołowe, indyk, kurczak, perliczka, kaczka, gęś, jagnięcina,

  • Ryby: łosoś, pstrąg, dorsz, makrela

  • Kakao, czekolada

  • Czarna herbata

  • Kawa naturalna

  • Majonez, keczup, musztarda

  • Ciasta i desery robione w naszej kuchni

Oferty Specjalne
Tylko dla Ciebie