Kuchnia
Hipokrates powiedział jedzenie jest lekarstwem, lekarstwo jedzeniem, my zaś dodajemy: aby jedzenie było lekarstwem, powinno być wytworzone z produktów ekologicznych i być smaczne.
A o tym możecie się Państwo przekonać przyjeżdżając do nas na weekend, turnus sanatoryjny lub po prostu wypoczynek.
W Lawendowym Zdroju przywiązujemy ogromną wagę do jakości serwowanego jedzenia:
- korzystamy z ekologicznych, naturalnych i regionalnych produktów,
- gotujemy codziennie świeże posiłki pełne wartości odżywczych, zawierające dużo warzyw rodzimych, ale zapomnianych, takich jak: topinambur, pasternak, jarmuż czy skorzonera i tych z dalekich stron, jak słodki ziemniak- batat, daikon czy ukochany przez nas koper włoski (przygotowujemy go na różne sposoby),
- kasze też królują w naszej kuchni, szczególnie lubimy kaszę jaglaną i gryczaną,
- fasole zastąpiły kiełbasę (mamy regionalną fasolę korczyńską), codziennie na śniadania i kolacje serwujemy inną pastę ze strączkowych warzyw,
- sami przyprawiamy, marynujemy i poddajemy obróbce cieplnej mięsa (indyki, kaczki, gęsi, perliczki, jagnięcinę, mięso wołowe i wieprzowe),
- pieczemy chleb na zakwasie z pełnoziarnistej mąki oraz gryczany (bezglutenowy ),
- w naszej kuchni powstają potrawy pozbawione chemicznych dodatków, polepszaczy, wypełniaczy oraz sztucznych aromatów,
- dania doprawiamy całą gamą ziół, tych znanych jak i zapomnianych np. kurdybankiem,
- korzystamy także z egzotycznych przypraw takich jak: kurkuma, imbir, cudownie aromatyczny kardamon, cynamon i anyż,
- stosujemy sezonowość, zmieniamy dania zgodnie z mijającymi porami roku,
- przywiązujemy ogromną wagę do sposobów gotowania: pieczemy, blanszujemy, dusimy, gotujemy używając wysokiej jakości garnków i patelni (bez teflonu i oczywiście nie mamy mikrofalówki!!!), źródłem ciepła jest gaz, dlatego potrawy są pełne energii,
- serwujemy Gościom soki wyciskane przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej.
Nasza załoga
Naszą załogę tworzą ludzie wykształceni kulinarnie, świadomi, gotujący z wielką uważnością i miłością do gotowania.
Ważny jest dla nas smak, zdrowie i wygląd na talerzu. Kucharze działają pod kierunkiem Joanny Szczepaniak, łodzianki, która z wykształcenia jest historykiem, a z życia restauratorką. Wyznawczyni holistycznego podejścia do człowieka, medycyny profilaktycznej, TMCH, AJURWEDY, osoba ćwicząca jogę od wielu lat, przywiązująca ogromną wagę do zdrowego stylu życia, odżywiania zgodnego z porami roku, gotowania tylko ze zdrowych, jednoskładnikowych produktów.
Załodze kuchennej pomagają cudownie uśmiechnięte, pomocne i zawsze profesjonale kelnerki.
Na śniadania zapraszamy w godz: 8:00-10:00
Na obiady zapraszamy w godz: 13:00-14:30
Na kolacje zapraszamy w godz: 18:00-19:00
Dania A`la carte serwujemy od godziny 13:00.
Zamówienia przyjmujemy od Niedzieli do Czwartku do 20:00, a w Piątki i Soboty do 21:00.
Dietoterapia
Dietoterapia to naturalna metoda polegająca na zastosowaniu określonej diety w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmowi, redukcji tkanki tłuszczowej, złogów, zmniejszenia lub zniwelowania objawów chorobowych.
Prawidłowa dieta wpływa na wyregulowanie wagi i jędrność ciała, wygląd skóry, dobre samopoczucie i psyche.
Nasza dieta dla zdrowia opiera się m.in. na:
- równowadze kwasowo-zasadowej,
- dużej ilości błonnika w potrawach
- wysokiej gęstości odżywczej produktów (według diety dr Joela Fhurmana).
Procentowy udział produktów, które używamy do przygotowania naszych dań to:
- 40-50% - ZBOŻA - pełnowartościowe węglowodany z błonnikiem, białkami, witaminami i minerałami,
- 30-40% - WARZYWA - są zasadotwórcze, prowadzą do przywracania równowagi kwasowo-zasadowej,
- 5 -10% - FASOLE I GROCHY - są źródłem cennego białka, pozbawione cholesterolu z dużą zawartością błonnika,
- 10-15% - JAJA, NABIAŁ, RYBY, MIĘSO - są źródłem białka wysoko odżywczego,
- ORZECHY I NASIONA - dodatek do potraw i sałatek - naturalne źródło skoncentrowanych składników odżywczych,
- OWOCE – są zasadotwórcze, mają dużo błonnika i są słodkie,
- TŁUSZCZE z olejów wysokiej jakości i masła klarowanego - dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omeg3, omega6 i jednonienasyconych oraz witamin A, D, E, K,
- ZIOŁA I PRZYPRAWY - są najlepszymi antyoksydantami, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, poprawiają pracę jelit, rozgrzewają, pomagają pozbyć się wilgoci i śluzu,
- SŁODKOŚCI – miód z pobliskiej pasieki, syrop z agawy, ksylitol, cukier trzcinowy.
Produkty zasadotwórcze |
Produkty kwasotwórcze |
|
|