Kiełki w Lawendowym Zdroju
Kiełki to budzące się do życia nasiona roślin strączkowych i ziaren zbóż. Kiełkowanie znacznie zwiększa zawartość w nich witamin, minerałów, białek oraz enzymów potrzebnych, by z małego nasionka wyrosła piękna, dorosła roślina.
Kiełki są bogatym źródłem: witamin: C, E, B w tym B1(tiaminy), B2 (ryboflawiny), B3 (niacyny), B6 (pirydoksyny), B9 (kwasu foliowego), B12 (kobalaminy), E oraz związków mineralnych: potasu, magnezu, wapnia i siarki, kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), który jest neuroprzekaźnikiem w układzie nerwowym. Kwas ten reguluje ciśnienie krwi, łagodzi ból i niepokój, zwiększa wydzielanie insuliny trzustki oraz polifenoli (kwasy fenolowe i flawonoidy występują w owocach i warzywach) Kiełki mogą stanowić uzupełnienie tych kwasów związków bioaktywnych- zwierają melatoninę, powszechnie występująca w roślinach, pełniącą ważne funkcje fizjologiczne rytmu dobowego i intensywność wzrostu
Korzyści dla organizmu: normalizują poziom cukru (glukozy we krwi),wspomagają odchudzanie- są lekkostrawne, poprawiają pracę układu pokarmowego, zawierają błonnik, poprawiają nastój, wspomagają działanie układu odpornościowego, działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie (szczególnie kiełki brokuła).
Spożywanie kiełkujących nasion, użytych do przygotowanych dań, przyczynia się do poprawy naszego zdrowia!!!