Kurka- wspaniały grzyb
Kurka – to wspaniały grzyb o żółtej lub żółto- pomarańczowej barwie
Choć można je spotkać w lesie już w czerwcu to pełnia sezonu przypada na lipiec i trwa do października. Rośnie na glebach piaszczystych w lasach iglastych i mieszanych, szczególnie w pobliżu dębów, buków, sosen i świerków.
Inna nazwa kurki to pieprznik jadalny, liszka, kurza noga lub stągiewka, czasami mówi się też, że jest „ grzybem żydowskim” ponieważ jest koszerna i ortodoksyjni żydzi ją chętnie jedzą. Teraz trochę o wartościach kurek ….
Składają się w 90 procentach z wody, ale należą do bardzo zdrowych odmian grzybów. Posiadają w swym składzie witaminy: B1, ryboflawina, niacyna, B6, kwas foliowy, D posiadają w swym składzie minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk składniki odżywcze: białka, węglowodany, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik.
Co jest ważne!
Kurki poosiadają właściwości antybakteryjne przeciwko bakteriom wywołującym zatrucia pokarmowe oraz gronkowca złocistego. Kurki można śmiało zbierać, bo nigdy nie są robaczywe. Niestety w ściankach komórkowych znajduje się chityna, która sprawia, że grzyb jest długo trawiony, nie zaleca się dzieciom do 7 roku życia i osobom z chorą wątrobą.
Zastosowanie w kuchni
My w KUCHNI DLA ZDROWIA przygotowujemy często dania z kurkami: sosy, risotto, zupy, a także są dodatkiem do mięsa i porannej jajecznicy.